Solutions 2: Oracle Database Fundamental I


Oracle Database Fundamental I
 Practice 2 Solutions
                  1.      Due to budget issues, the HR department needs a report that displays the last name and salary of employees who earn more than $12,000. Place your SQL statement in a text file named

lab_02_01.sql. Run your query.

Solution: select last_name, salary
from employees
where salary > 12000;
                 2.      Create a report that displays the last name and department number for employee number 176.
Solution: select last_name, department_id
from employees
where employee_id = 176;
                  3.      The HR departments needs to find high-salary and low-salary employees. Modify lab_02_01.sql to display the last name and salary for any employee whose salary is not in the range of $5,000 to $12,000. Place your SQL statement in a text file named lab_02_03.sql.
Solution: select last_name, salary
from employees
where salary>12000 or salary<5000;
                  4.      Create a report to display the last name, job ID, and start date for the employees with the last names of Matos and Taylor. Order the query in ascending order by start date.
Solution: select last_name, job_id, hire_date
from employees
where last_name=’Matos’ or last_name=’Taylor’
order by hire_date;
                  5.      Display the last name and department number of all employees in departments 20 or 50 in ascending alphabetical order by name.
Solution: select last_name, department_id
from employees
where department_id in (20,50)
order by last_name;
                  6.      Modify lab_02_03.sql to display the last name and salary of employees who earn between $5,000 and $12,000 and are in department 20 or 50. Label the columns Employee and Monthly Salary, respectively. Resave lab_02_03.sql as lab_02_06.sql. Run the statement in lab_02_06.sql.
Solution: select last_name “Employee”, salary “Monthly Salary”
from employees
where (salary between 5000 and 12000) and department_id in (20,50);
                              7.      The HR department needs a report that displays the last name and hire date for all employees who were hired in 1994.
Solution: select last_name, hire_date
from employees
where hire_date like ‘%94’;
                              8.      Create a report to display the last name and job title of all employees who do not have a manager.
Solution: select last_name, job_id
from employees
where manager_id is null;
                                9.      Create a report to display the last name, salary, and commission of all employees who earn commissions. Sort data in descending order of salary and commissions.
Solution: select last_name, salary, commission_pct
 from employees
 where commission_pct is not null
 order by salary, commission_pct
                            10.  Members of the HR department want to have more flexibility with the queries that you are writing. They would like a report that displays the last name and salary of employees who earn more than an amount that the user specifies after a prompt. (You can use the query that you created in practice exercise 1 and modify it.) Save this query to a file named lab_02_10.sql. If you enter 12000 when prompted, the report displays the following results:
Solution: select last_name, salary
from employees
where salary> &Salary;
                            11.  The HR department wants to run reports based on a manager. Create a query that prompts the user for a manager ID and generates the employee ID, last name, salary, and department for that manager’s employees. The HR department wants the ability to sort the report on a selected column. You can test the data with the following values:
manager ID = 103, sorted by employee last name*
manager ID = 201, sorted by salary**
manager ID = 124, sorted by employee ID***
Solution: select employee_id, last_name, salary, department_id
from employees
where manager_id= &manager
*order by last_name;
**order by salary;
***order by employee_id;
                            12.  Display all employee last names in which the third letter of the name is a.
Solution: select last_name
 from employees
 where last_name like ‘__a%’;
                            13.  Display the last name of all employees who have both an a and an e in their last name.
Solution: select last_name
 from employees
 where last_name like ‘%a%’ and last_name like ‘%e%’;
                            14.  Display the last name, job, and salary for all employees whose job is sales representative or stock clerk and whose salary is not equal to $2,500, $3,500, or $7,000.
Solution: select last_name, job_id, salary
from employees
where (job_id=’SA_REP’ or job_id=’ST_CLERK’) and salary not in(2500,3500,7000);
                            15.  Modify lab_02_06.sql to display the last name, salary, and commission for all employees whose commission amount is 20%. Resave lab_02_06.sql as lab_02_15.sql. Rerun the statement in lab_02_15.sql.
Solution: select last_name “Employee”, salary “Monthly Salary”, commission_pct
 from employees
 where commission_pct=.2;
———The End———–

19 thoughts on “Solutions 2: Oracle Database Fundamental I”

  1. I would like to convey my admiration for your generosity in support of men and women that have the need for help with this particular concern. Your special dedication to getting the message all over had been wonderfully productive and have all the time made professionals much like me to attain their dreams. Your own invaluable tutorial means a great deal to me and additionally to my office workers. Thank you; from everyone of us.

  2. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  3. I believe everything published was actually very reasonable.
    But, consider this, what if you wrote a catchier title?
    I am not suggesting your information isn’t good, but suppose you added
    a title that grabbed folk’s attention? I mean Solutions 2: Oracle Database Fundamental I – asgor.net is kinda plain. You should
    look at Yahoo’s home page and see how they create news titles to get viewers interested.
    You might add a video or a related picture or two
    to grab readers excited about everything’ve
    written. In my opinion, it would make your posts a little livelier.

    Also visit my homepage: 슬롯신드롬

  4. Right here is the right blog for anybody who really wants to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *